Iren Gule
"Iren Gules malerier er en meditasjon over portrettet som sjanger.
Portrettets paradoks er at det forsøker å holde fast noe som i sitt vesen er flyktig, menneskelivet.
Spenningen mellom nærvær og fravær minner om forgjengeligheten og dødens tilstedeværelse i det levende.
Dette forsterkes ytterligere av voksstøpeteknikken og de maskelignende ansiktene.
Dødsmasken regnes ofte som en forløper for portrettkunsten, og Gules bilder gir assosiasjoner til denne opprinnelige portrettformen, som bokstavelig talt markerer skillet mellom livet og døden. Øynene i Gules bilder ligger der som fargede stener i antikke dødsmasker. Slik får bildene et element av memento mori, en påminnelse om livets forgjengelighet."
- Svein Ingvoll Pedersen

English translation
Iren har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen og har siden stått for en rekke separatutstillinger ved kunstnersenterene og kunstforeninger i Norge, nylig ved kunstnersenteret i Buskerud i 2006. Hun har deltatt med separat og gruppeutstilling ved Trøndelag senter for Samtidskunst, og stilt ut på Høstutstillingen, Vestlandsutstillingen, Sørlandsutstillingen, Trondheim Kunstmuseum, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Oula Art Museum i Finland, Museum Carillo Gil i Mexico og ved Centro Culturo Galileo i Madrid, for å nevne noen.
Iren Gule er bla innkjøpt av Norsk Kuturråd i 1994, 99, 96 og i 2004 og ved Nord Norsk Kunstmuseum i 2001 samt til en rekke bedrifts samlinger i Norge.


Tilbake til hovedsiden til Iren Gule